Akcióink:


 

Oldal megosztása

Share this

Partnereink

Partnereink:


 Partnereink:

          

Szakkollégiumok

Szakkollégiumok:

 

            Számtalan kérdés merült fel bennünk is, amikor a szakkollégiumok oldalait böngésztük, és átfogó képet akartunk alkotni arról, hogy mit is jelent egy szakkollégiumi tagság.

            A pozitív és a negatív oldaláról beszélgettünk intézményünk egyik vezető szakkollégiumának vezetőjével, ez a kis leírás ebből a beszélgetésből kiderült, laikusok számára nem ismert tények leírását tartalmazza. Pozitívumok, tehát előjogok járnak a tagsággal, negatívumok alatt természetesen megkötéseket értünk, nem a szó szoros értelmében vett negatívumokat.

 

            A pozitív oldal elég egyszerű. A tagok jogot formálnak a szakkollégium zárt rendezvényeire, a heti ülésekre, a szakkollégiumok közötti – határokat is átívelő – konferenciákra, táborokra. Olyan kurzusokon való részvételre, melyre a tagság igényt tart (vagy nem tanulhat olyat az előadások keretén belül, vagy nem olyan mértékben, minőségben, mint ahogy azt igényelnék a hallgatók).

Az előadásokat általában vendégelőadók, - pár esetben belső előadók tartják - az előadások végén alkalom nyílik személyes beszélgetésre. Az előző pár sorból kitűnik, hogy kapcsolati tőkét halmozhatunk fel, érdekes előadásokat hallhatunk és kérdezhetünk a legtöbb megszokott előadástól eltérően. Természetesen az előadásokra (amennyiben nem kifejezetten zártkörűre van meghirdetve) nem szakkollégiumi tagos is ellátogathatnak.

Az egyetem oktatói általában pozitívan értékelik a szakkollégiumi tagságot, a diákok értékelése semleges.

 

A TDK dolgozatokban és egyéb, ehhez hasonló ügyekben teljes háttértámogatást biztosítanak, nem csak a dolgozat profi, magas színvonalúvá fejlesztésében, de – TDK egyik nagy buktatója – a prezentáció felkészítésben is segítik egymást tagok, az idősebb, már országos fordulót megjárt tagok készek bármilyen támogatást nyújtani.

 

            A szakkollégiumok negatív oldalát egy jelképes tagsági díjjal kezdenénk, ez szakkollégiumonként változó lehet. És persze bizonyos elvárások vannak a szakkollégiumi tagokkal szemben. Az előnyökhöz és a jogokhoz némi kötelezettség jár, mely tevékenységeket minden félévben egy meghatározott pontrendszer szerint jutalmazzák a szakmai vezetők.

·        A tagoknak aktívan részt kell venniük a társasági életben és a kollégium közösségében.

·        Minden félévben minimum egy szakkollégium által meghirdetett kurzust fel kell venni.

·        Az oktatás időtartama alatt 1 TDK dolgozatot be kell mutatnia a szakkollégium tagsága előtt. (Ez első hallásra ijesztő, de a TDK megkötés közel sem tűnik olyan veszélyesnek, ha belegondol az ember. Ez egy fajta felkészülés a később –kötelező jelleggel megírandó – szakdolgozatra.)