Akcióink:


 

Oldal megosztása

Share this

Partnereink

Partnereink:


 Partnereink:

          

Megmarad az egyetem! - De milyen áron?

Megmarad az egyetem!

 

De milyen áron?

 

A kormány jelenlegi oktatási tervezetében az Óbudai Egyetem a megmaradó egyetemek között szerepel, de drasztikus mértékben csökkentik a felsőoktatásra szánt keretet. A kormány jelenleg néhány már történelminek számító törvény visszahozásán próbálkozik, a röghöz kötéssel. Az egyetemek és a főiskolák szigorúbb elbírálása jó ötlet, mivel folyamatos fejlődést kíván, de nem a túlzásba vitt szigor.

 

Az origo.hu 2011. 09. 07.-én megjelent cikkében a birtokukba jutott információkat tették közzé, miszerint megváltoztatják az eredeti tervezetet, és mással próbálkoznak. A kormány jelenlegi álláspontja az, hogy röghöz kötnék a hallgatókat, ez definíció szerint a költözési jog megszüntetése. Ez azt jelenti, hogy ha valaki a jövőben felvételizik, akkor csak úgy kerülhet állami ösztöndíjjal támogatott ( államilag finanszírozott ) képzésre, ha aláír egy szerződést, miszerint több évig Magyarországon marad és dolgozik a diplomájának megszerzése után. Ha ennek a szerződésnek nem tesz eleget, akkor vissza kell térítenie a tandíját. Felmerült, hogy akik külföldre távoznak, és nem fizetnek, azoknak a családjára terhelik ezt az összeget.

Sajnálatos módon nálunk a munkakezdők a külföldi ( nyugati ) mérce szerint nagyon kevés fizetést kapnak, a közalkalmazotti bértábláról és a diplomás minimálbérről nem is beszélve. Ha valaki itthon tanul, és elmegy másik országba dolgozni, ott jobb fizetést kaphat akár szakmunkásként is ( diplomásként az itthoni munkabérek többszörösét ). Ezt a folyamatot nem a gazdaság fellendítésével, nem a bérek emelésével, hanem az emberek életének nehezítésével próbálják elérni.

 

Az Infórádió értesülései szerint azon is folynak a tárgyalások, hogy a diplomásokra újabb terhet raknak, amiből finanszíroznák a felsőoktatást. Ezt talán diplomaadóként nevezhetnénk.

 

Végeredményben a teljes új oktatási csomag túlságosan képlékeny, a kormány próbálkozásai arra, hogy minimalizálják az oktatásba befektetendő pénzt, és bevételeket csikarjanak ki a már amúgy is magas adók mellé. Az oktatást mindig és folyamatosan támogatni és fejleszteni kell, mivel azok részesülnek oktatásban, akiké a jövő. Ha csökkentik a támogatást, és valamilyen úton-módon növelik a terheket, akkor annak az eredménye az lesz, hogy aki tud, az menekülni fog innen, mivel külföldön más nyelven ugyan, de magasabb támogatással, és esetenként jobb körülmények között kaphatja meg a tudásanyagot és a diplomát ( általában aki kint tanul, az kint is marad ). Ez az út nem járható.

 

 

 

Források:

 

http://www.origo.hu/itthon/20110907-a-felsooktatasi-torveny-legujabb-koncepcioja.html

http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-455662