Akcióink:


 

Oldal megosztása

Share this

Partnereink

Partnereink:


 Partnereink:

          

A gazdagoké lesz a felsőoktatás kiváltsága? - Itt vannak az adatok!

A gazdagoké lesz a felsőoktatás kiváltsága?

Emelkedik a tandíj, csökken az államilag finanszírozottak száma

Csődbemehet az Egyetem?

Itt vannak az adatok!

 

A Népszavában megjelent cikk szerint megduplázzák a tandíjat és kevesebb,mint felére csökkentik az állami ösztöndíjas (államilag finanszírozottak) számát a következő tanévtől.

 

            A brutális jellegű oktatási átszervezés okairól nem áll rendelkezésünkre információ, a Parlament elé terjesztést 2011.09.28.-án döntik el. Azokra az intézményekre és szakokra, ahova sok diák jelentkezik, drasztikusan lecsökkentik az államilag finanszírozottak számát, ahol pedagógusokat, orvosokat és közszolgálati képzésben vesznek részt, ott megmarad a jelenlegi rendszer, a többi, nem preferált szakon és főiskolán pedig kevésbé növelik az ingyenes oktatásbna résztvevők számát. Egy szó, mint száz, a kormány drasztikusan és brutálisan nehezíti meg a hallgatók életét, és növeli a szakadékot a diploma terén is ezzel a rendelkezéssel. Lesznek olyan helyek, ahol nem lesz államilag támogatott diák, csak költségtérítéses, ezt a kormány akarja eldönteni, hogy hol és milyen képzések indulhatnak.

 

            Ezen drasztikus és brutális rendszer háttérbe szorítja azokat a hallgatókat, akik műszaki vonalon, nehezebb körülmények között, nehezebb tantárgyakkal szembesülnek. Ez a szakok és intézmények további széthúzása lesz, a legtöbb olyan intézmény, aminek a diplomája ér valamit a munkaerőpiacon nehéznek minősül, tehát reálisan teljesíthetetlen lesz. A drasztikus lépés a nyár előtti opciónál is veszélyesebb, mivel így sok nagy múlttal rendelkező intézmény fog csődbe jutni, gondolok itt a Kandó és a Neumann karra.

 

            A gazdagabb emberek képesek csak kifizetni a több, mint fél milliós költségtérítési összegeket, de még ez sem elég arra, hogy az embernek diplomája legyen. A túlfutók, ha nem végeznek maximum 1 év ráhagyással, akkor is megszűnik  hallgatói státuszuk.

 

            Véreredményben az Óbudai Egyetem két világszínvonalú, világhíres, és a világ által elismert karai csődközelbe juthatnak, el kéne gondolkodni, hogy mi is folyik itt valójában, megéri-e ez? Nem kell-e lehetőséget adni egy diáknak, aki végigbukdácsol egy világhírű egyetemi kart, dolgozik mellette, és még pihenésre is gondolna? Csődbe kell-e juttatni minden felsőoktatási intézményt? Kinek az érdeke, hogy minél több nem diplomás, nem értelmiségi, fiatal legyen?

 

Az Óbudai Egyetemre vonatkozó Tervezett Költségtérítési Díjjak:

A képekre kattintva megtekinthetők nagy (normál) méretben!


 

Források:

 

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=474170

 

http://www.nepszava.hu/dokumentumok/Felsooktatasi_tervezet.pdf

 

http://uni-obuda.info/content/%C3%BAj-oktat%C3%A1si-koncepci%C3%B3-r%C3%A9szlet-wtf

 

http://uni-obuda.info/content/megsz%C5%B1nik-az-egyetem

 

http://uni-obuda.info/content/egyetemi-c%C3%A9gek-%E2%80%93-megold%C3%A1s-megsz%C5%B1n%C3%A9sre