Akcióink:


 

Oldal megosztása

Share this

Partnereink

Partnereink:


 Partnereink:

          

Ford A-modell Székesfehérváron

Ford A-modell Székesfehérváron

 

fmAz Óbudai Egyetem elődei értékeinek felkutatását, megőrzését, neves tanárai, ismertté vált tanulói bemutatását nemes és fontos feladatának tekinti.

Galamb József, az első Ford modellek tervezője munkásságát szemlélteti a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karon a nevét viselő előadóterem. Emlékét őrzik a Hallgatói Önkormányzat közreműködésével évente megrendezésre kerülő Hagyományőrző kupák, s azok a hazai és nemzetközi konferenciák, melyeken az egyetem oktatói és hallgatói ismertetik a főkonstruktőr szakmai és emberi tevékenységét, az újabb kutatási eredményeket. A Galamb József Emlékszobába került elhelyezésre egy 1922-es gyártású T-modell, míg az egyetem A-modellje a Bécsi úti központi épület aulájában szemlélhető meg. Mindkettőt a kar munkatársai és hallgatói áldozatos, precíz és szakszerű munkával restauráltak.

Galamb József 1881. február 3-án, földműves család második gyermekeként született Makón. Elemi iskoláit szülővárosában végezte. Korán megnyilvánult kitűnő rajzkészségének és technikai érdeklődésének köszönhető, hogy a szegedi Fa- és Fémipari Szakiskola fémipari szakosztályának kedvezményezett tanulója lehetett.

Az iskola harmadik évéről jelentkezett és nyert felvételt a Budapesti Magyar Királyi Felső Ipariskolába, a mai Óbudai Egyetem jogelődjébe. Galamb a budapesti Népszínház utcában, a gépészeti szakosztály diákjaként tanulmányait az 1900-1901. tanévben fejezte be 28 társával együtt.

Galamb József felsőipari iskolai tanulmányai befejeztével rövid időre a diósgyőri vasgyárba került, majd bevonult kötelező katonai szolgálatra Pulába, a haditengerészethez.

Elnyerte a Magyar Automobil Rt. háromszáz koronás ösztöndíját, amellyel 1903 januárjában Németországba utazott tanulmányútra. Amikor ösztöndíja elfogyott, szakmunkásként dolgozott Brémában, Düsseldorfba, végül Frankfurt am Mainban az Adler gépkocsi gyárban.

Négy és fél évvel végbizonyítványa elnyerése után belépett a Ford Motor Company dolgozói közé.

f2,,1907 elején Mr. Ford így szólt hozzám: Joe, van egy ötletem. Tervezzünk egy új kocsit. Vigye a rajztábláját egy külön szobába, hozzákezdünk egy új modell tervezéséhez. Nem kell róla tudni senkinek. Az első dolog, hogy új sebességváltó kell, mert az eddigiekkel elégedetlen vagyok, nem elég praktikus. Akkor persze nem tudtuk, hogy ez lesz a T modell! Vagy fél évet dolgoztam a sebességváltó megtervezésén. Utána 15 millió T modellhez való sebességváltót gyártottak változtatás nélkül. Ez bolygómű volt. Elejétől végéig én terveztem. Több lehetséges változatot dolgoztam ki, és abból választottuk ki a legjobbat...”

Nem véletlen, hogy a „Bádog Böske” - ahogy akkor becézték a kocsit - évtizedekig uralta a gépkocsi piacot.

Galamb részt vett új Ford gépkocsi modellek tervezésében – így a Ford A-modell megalkotásában, más típusok tökéletesítésében, fejlesztésében. Tervezett versenyautót, teherautókat, pályamunkás kocsikat, dolgozott prototípusok kísérletein, új gyárrészlegek tervezésén és fejlesztésén is.

A 3,3 liter űrtartalmú oldalt szelepelt motorból, mely 0,5 literrel volt nagyobb, mint a T-Fordé, először csak 20 lóerőt sikerült elővarázsolni. Új formájú szívócsővel, a Holley helyett Zenith porlasztóval Galamb Józsefnek és munkatársainak (Laurence Sheldridi és Harold Hicks) sikerült elérniük a tervezett 40 lóerőt.

A szabadalmak fizetését mindig ügyesen kikerülő Henry Ford a piacon lévő konstrukcióktól jobbat követelt meg tervezőitől. Ilyen részlet volt az új A-Ford mechanikus négykerékfék-rendszere, melyet Farkas Jenő tervezett. A lábfék és a kézifék egy féktuskóról működött, amit a korabeli amerikai törvények nem ismertek el, így Farkas Jenő külön a kézifékről működtethető féktuskót konstruált a hátsó fékrendszerbe és a fékeket fedéllel fedte be. Megbízhatóbban működött, mint bármely más amerikai márka fékrendszere.

A lengéscsillapítás is az ő nevéhez fűződik, Hordaille kettőshatású csillapítókkal. Ez a megoldás csak a Lincolnhoz hasonló drága autókban volt használatban. A „régi időkre” egyedül a bevált keresztrugók emlékeztettek. A bolygóműves T-Ford váltót elhagyták, és „normális”, kulisszás váltót kapott az új Ford, melyet a jobb védettség érdekében csőbe tokozott kardán kötött össze a differenciállal.

amodAz 1928-as gyártású Ford A-modell az egyetem Alba Regia Egyetemi Központja szervezésében 2012. január 9-18 között Székesfehérvárra költözik az Alba Plaza üzletközpontba, hogy a régió lakossága is megtekinthesse ezt a csodálatosan felújított veterán autót.

A kiállítás része az Alba Regia Egyetemi Központ Nyílt naphoz kapcsolódó programjának.

Legyél Te is részese a műszaki-informatikai fejlődésnek, és válaszd az Óbudai Egyetemet, felvételi információ az Óbudai Egyetem karairól.