Akcióink:


 

Oldal megosztása

Share this

Partnereink

Partnereink:


 Partnereink:

          

Elektromos cigaretta

Elektromos cigaretta

 

A dohányzás visszaszorításával, szabályozásával, és egyre magasabb költségével az elektromos cigaretták terjedése is nő. Érdekessége, hogy zárt terekben, kocsmákban, egyetemen is használhatóak ott, ahol dohányozni már nem lehet (nem lesz tőle büdös, nincs beszivárgó szag, se rákot keltő anyagok). Az újabb termékek fejlettek és nagyon is terjedőben vannak, ezek közül próbálunk ki két akkumulátort és egy patront. A 2003-ban kifejlesztették ki és 2005-ben került az EU országaiba. Működési alapelve, hogy egy folyadékból gőzt állít elő, ezzel imitálva a fütöt.  A gőzbe víz, adalékanyagok (íz-aromák, füstimitációs anyagok) és az esetek nagy százalékában nikotin kerül. A gőz kiszáríthatja az ember torkát, de ha hozzászokunk ehhez, élvezhetővé válik. A legjobban a vízipipához lehet hasonlítani. Körülbelül egy hetes az átállási és megszokási idő.

A folyadékokba választható, hogy erős (18-24 mg nikotin/ml), közepes (12-16 mg nikotin/ml) vagy gyenge (6-8 mg nikotin/ml), vagy esetenként vannak még ennél is gyengébb nikotintartalmú liquidek* (egy teljes nap gőzöléssel körülbelül 1-1,5 ml liquid*-et lehet „elgőzölni”). Egy másik kategória a nokotinmentes liquid*, ami nem tartalmaz nikotint. A liquideket ízesítik, elég sok gyártó és elég sok ízvilágot biztosít, hogy megtlaálhassuk a nekünk tetszőt.

Az elektromos cigaretták liquid* folyadékai tartalmazhatnak nikotint, de korántsem akkora mennyiségben, mint a cigaretták, viszont hasonló érzés érhető el, mint a dohányzással, így kielégítik a nagyobb dohányosok gényeit is. A folyadékokra nem vonatkozik jövedéki vagy egyéb adó, így 150 forint vagy kevesebbe kerül egy doboznyi „gőzölés”.

A folyékony nikotintartalmú anyagokkal vigyázni kell, mert túl nagy mennyiségben mérgező lehet (a nikotin erős idegméreg). Nem szabad lenyelni vagy bőrre kenni. A biztonsági előírások betartásával azonban nem áll fenn veszély, mivel a patronok legnagyobb része és a folyadéktárolók is majdnem légmentesen zárnak.

Az elektromos cigaretták karbantartása egyszerű: az akkumulátorokat fel lehet tölteni pár óra alatt, a megfelelő tűvel felszerelt (jár az e-cigikhez) jól záró tégelyekkel pedig a patronokat lehet feltölteni a szívóka letekerése után. Az elektromos cigarettákon van védőzár, így a nadrágzsebben is elvihető, de lehet kapni tokot is hozzá, aminek a kialakítása tökéletes ezeknek a szállítására. A karbantartásnál oda kell figyelni, hogy átlagosan hetente egyszer ki kell önteni a folyadékot a patronokból, szét kell szedni a patronokat, és csapvízzel el lehet mosni az alkatrészeket. A szárítás után az ellenállásra rászáradt és távozni nem képes folyadékmaradványt egyszerűen le lehet égetni (kiégetés).

A beruházás körülbelül 10 ezer forintot jelent, és egy erősebb folyadékkal csökkenthető a cigarettaadag, vagy akár teljesen ki is váltható. Ezért egy jó minőségű, egy napot biztosan kibíró akkumulátort, egy akkumulátor töltőt, egy adag folyadékot, és egy patront lehet kapni.

Az akkumulátor fél évig vagy akár egy évig is használható, mivel több száz alkalommal újratölthető. Az egyedüli folyamatos költséget a folyadékok jelentik, amiből a használható minőségűek 900-1000 ft-ba kerülnek 10 ml-enként (vannak kisebb kóstoló adagok, amik 1,5ml-esek és 200 forintos átlagáron vásárolhatóak valamint minél nagyobb egy kiszerelés, annál olcsóbb a folyadékok mililiterje). Szükséges még 1-2 havonta egy-egy porlasztót venni ez az alap elektromos cigaretta szettekbe körülbelül 600-900 ft.

*Liquid: Az elektromos cigaretták folyadéka, ami tartalmazhat nikotint. A legtöbb megbízató boltban ellenőrzik az összetételét.

 

Kipróbált termékek:

1,6 ml-es, 2.4 ohm-os (Type V3) patron:

A folyadékok: Hangsen és Maximum Smoke. Mindkét folyadék kellemesnek és minőséginek mondható, a áruk 1000 ft / 10 ml környékén van. Az új törvények értelmében csak nikotinmentes folyadékokat lehet árulni, de a külföldi online boltokból könnyedén hozzá lehet jutni a nikotinos folyadékokhoz is.

 

1100 mAh akkumulátor beállítható feszültségű:

Forrás: http://www.ecigidepo.hu/

Az akkumulátor a nagyobbak közül való, ennél már csak egy nagyobb van. Állítható a feszültség leadása, 2,8-4,8 V-ig, ami ehhez a patronhoz tökéletesen megfelel. Az akkumulátort akár több napig is használni lehet feltöltés nélkül, mi naponta feltöltöttük. Töltési idő körülbelül 3-5 óra. Ehhez az akkumulátorhoz kaptuk a patronunkat.

 

1100 mAh akkumulátor nem állítható feszültségű:

Forrás: http://www.ecigimester.hu/

Az akkumulátor a nagyobbak közül való, ennél már csak egy nagyobb van. A feszültség leadása,4,2 V-on kezdődik feltöltés után, ami ehhez a patronhoz megfelelő. Az akkumulátort minden este felraktuk tölteni, reggel vettük le a töltőről. A csökkenő feszültség csökkenű gőzmennyiséget eredményezett, de egy patronnyi (1,5 ml) folyadékot tökéletesen el lehet vele gőzölni minimális, nem feltűnő teljesítmény csökkenéssel. Töltési idő: 3-5 óra.

 

 

YouTube videók: