Akcióink:


 

Oldal megosztása

Share this

Partnereink

Partnereink:


 Partnereink:

          

AREK TDK tábor

AREK TDK tábor

Az első TDK tábor, melyet az AREK szervezett

Idén nyáron az Óbudai Egyetem – Alba Regia Egyetemi Központja, úgy gondolta, egy az egész egyetemen meghirdetett TDK tábort fog szervezni a vizsgaidőszak második felében, ahol a leendő kutatók segítséget, támogatást kaphatnak, a dolgozataik elindításához, folytatásához.

A tábor egy Velencei-tó melletti gyönyörű hotelben volt, ahol szombat délelőtt elkezdtünk gyülekezni majd 11 órakor már a nagy előadó teremben találtuk magunkat ahol az elsők közt bemutatkozott a hotel vezetője, továbbá a tábor szervezői.

Első nap a kiváló ebéd után Borbély Endre docens az Óbudai Egyetem TDK mozgalma címmel tartotta meg előadását. Itt megtudhattuk, mik voltak tudományos mozgalmak első lépcsőfoka, milyen időközönként vannak kari és országos konferenciák, milyen lehetőségek vannak egy hallgató, egy konzulens számára, valamint különféle kitüntetésekkel kapcsolatos információkra is szert tettünk.  Ezután egyből következett Dr. Maros Dóra Kutatási dékánhelyettes „Tudományos kutatás módszertana, a publikációk elkészítésének folyamata” előadása, amelyen a kutatási folyamat részletes menetét ismertette a hallgatósággal. Néhányan, akik már túl vannak első-második TDK dolgozatuk előadásán személyesen is felszólaltak és elmesélték a mű alkotásának lépéseit.

A délutáni rövid kávészünetet követte Kuti János előadása, ahol az elérhető ösztöndíjakról halhatott új és hasznos információt a résztvevő hallgatóság minden egyes tagja. Az első nap végén Dr. Hassan Elsayed aki a TMPK egyetemi docense beszélt a prezentációs technikákról. Számtalan jó tanáccsal gazdagodtak a táborozó egyetemi hallgatók. A vacsora után a helyszín adta lehetőségeket kihasználva, kötetlen beszélgetések, csapatépítés, szórakozás következett.

Második nap párhuzamosan két teremben folytak az előadások, foglalkozások. Így kb. 12 fős csoportok alakultak s felváltva volt lehetőségünk részt venni egy önismereti teszten, Nagy Zalán coach vezetésével, segítségével. A tréning folyamán mindenkinek lehetősége volt megismerni „önmagát” a DISZK magatartás-profil rendszer alapján. Ez arról szól, hogy a rendszer négy különböző viselkedés típust vázol fel ( Dominancia, Ismerkedés, Szilárdság, Kompetencia ), majd egy 28 kérdésből álló kérdőív alapján, elsősorban és másodsorban megtudhatjuk, melyikbe illik a viselkedésünk. Segítségével megismerhetjük a fejlesztésre szoruló képességeinket is, így a jövőben 1-2 tulajdonságunkat lehetőségünk van célorientáltan edzeni. Eközben a másik teremben Dr. Halász József vezetésével a tudományról, kutatói létformáról beszélgettünk, valamint Dr. Hajnal Éva és Dr. Seebauer Márta vezetésével mindenki elmondta a jelenlegi TDK tervét, mit szeretne, milyen módon kutatni, majd a csoport és a tanárok építő jellegű kritikákat, tanácsokat, észrevételeket fogalmaztak meg, hogy az összes hallgató minél sikeresebb, eredményes, értékes munkát alkosson, mely a jövőben akár egy doktori értekezésnek is a megfelelő alapja lehet.

A délutáni kávészünetet követően Dr. Vámossy Zoltán a Neumann Kar oktatója bemutatta az utóbbi évek OTDK-n és Kari TDK-n szereplő kiemelkedő sikereknek örvendő munkákat. Volt köztük OTDK I. helyezett és OTDK Különdíjas is, melyeket mind az Óbudai Egyetem aktív, kíváncsi, kutatni kívánó hallgatói készítettek, ezzel bizonyítva, hogy mindenki előtt ott a lehetőség az OTDK-n való részvételre, helyezés elérésére, különdíj kiérdemlésére.

Végül Dr. Seebauer Márta „ A mérnöki szemléletmód kialakulása” című dia segítségével felvázolta, hogy a mérnöki gondolkodásmód, mit is jelent. Az előadás elején mindenki papírra vetette a tudós és a mérnök definícióját, az előadás végén pedig lehetőség volt még egy papírt írni, ahol az esetleg javított módosított meghatározást írhattuk le. A csoport jelentős része módosított a megfogalmazáson.

Harmadik nap délelőtt a bőséges reggeli után lehetőség volt a kapcsolatok építésére, medence szauna, Velencei-tó adott lehetőségeket kihasználni. Összességébe egy kifejezetten hasznos és érdekes három nap telt el kíváncsi hallgatók és érdekes előadók társaságában. Már most várjuk, hogy jövőre egy hasonló program keretein belül elmesélhessük egymásnak a Kari TDK-n elért sikereinket!

2015-ben az Óbudai Egyetem szervezi az OTDK Műszaki Tudományok szekcióját, mely még inkább arra ösztönzi a hallgatóinkat, hogy minden karról érkezve megmutassuk, milyen tehetségeink vannak és mi magunk milyen tehetségesen vagyunk!

Képek:

 

 

http://feol.hu/hirek/utodot-nevelnek-es-a-tdk-mozgalom-feltamasztasan-faradoznak-1548096

http://arek.uni-obuda.hu/hirek/tdk_tabor

Szente Gábor
OE-AREK hallgató