Akcióink:


 

Oldal megosztása

Share this

Partnereink

Partnereink:


 Partnereink:

          

Szakmai gyakorlat vagy Gyakornoki munka

Sokan feltehetik a kérdést, hogy egyáltalán mi a különbség a két dolog között, valamint hogy milyen lehetőségeink vannak.

Lényegében nem sokban térnek el.

A szakmai gyakorlat általában 6 hetes, fizetés nem jár érte, és kötelező jellegű. A gyakornoki munka ezzel szemben általában több, mint 6 hetes, minimális fizetés jár érte, viszont nem kötelező, de erősen ajánlott.

Megfogalmazódik bennünk a kérdést, hogy miért várják el a cégek akár a több éves szakmai tapasztalatot is a felvenni kívánt embereiktől. A válasz egyszerű: a diploma szükséges, de mára nem elégséges a sikeres állásinterjúhoz.

A tapasztalatokból kiemelt a munkamorál, a folytonos és rendszeres munka, csapatban dolgozni, megtalálni azokat a munkaköröket, amelyekről azt hittük, hogy menni fog, de mégse. Minőségileg a betanítás, hozzászokás után, ami változó időintervallum, ugyanazt a munkát végezhetjük, amit a normál dolgozó társaink.

 

A fizetés legtöbbször névleges, vagy 0, de a megszerzett tapasztalatok és elismervények sokat érnek. A következő jogi szöveg a gyakornokok díjazásáról, a felsőoktatásról szóló 2005 évi CXXXIX törvény. 48.paragrafusának 3. bekezdése rendelkezik:

"Ha az alap- és mesterképzésben részt vevő hallgató gazdálkodó szervezetnél hat hétnél hosszabb gyakorlaton vesz részt, részére hetente legalább a legkisebb kötelező munkabér (minimálbér) havi összege tizenöt százalékának megfelelő hallgatói munkadíjat fizet a gazdálkodó szervezet. A szakmai gyakorlat megszervezésére a felsőoktatási intézmény és a gazdálkodó szervezet megállapodást köthet, amely alapján a hallgatói munkadíjat a felsőoktatási intézmény folyósítja a hallgatónak." [/i]

 

Magyarra fordítva, ha valaki 6 hétnél többet dolgozik, akkor a minimálbér 15%-ra jogosult.

 

Mit várnak el?

Az elhelyezkedést megkönnyítő szakmai tapasztalat, vagy gyakornoki idő minimum 1 év legyen, ha lehetséges, akkor ennek egy része külföldön. A külföldi tapasztalatok természetesen a nyelvtudás miatt fontos.

 

Pozitív tapasztalatok:

A legtöbb olyan diák, akik részt vettek minimum fél éves gyakorlaton, könnyebben helyezkednek el. Az életszemléletük megváltozik, részben megtanulják a pénz értékét, megtanulnak dolgozni.

 

Negatív tapasztalatok:

Sok cég „kávéfőzésre” alkalmazza a gyakornokait, ezeken a helyeken a gyakornokok nem látnak bele a munkamenetekbe, nem kapnak semmit a munkájukért.

Az ilyen cégek adminisztrátornak vagy más ehhez hasonló, nem szakmai munkát adnak a diákoknak kihasználva a fentebb leírt jogszabályban leírt bérezést. A hosszú (teljes) munkaidős gyakorlatok negatívan befolyásolhatják a tanulmányokat, tanulmányi eredményeket.